Sprint naar content

Leraar Nederlands

Student voltijdopleiding Leraar Nederlands in de gang van de lerarenopleiding

Leraar Nederlands

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Sittard
Tilburg

Boeken lezen, teksten schrijven: de Nederlandse taal is jouw ding. Daarmee wil je anderen helpen.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Jij deelt je interesse voor de Nederlandse taal graag

In de hbo-bacheloropleiding Leraar Nederlands leer je over de Nederlandse taal en cultuur en lees je veel (jeugd)literatuur. Je krijgt inzicht in hoe taal in elkaar zit en werkt aan je eigen taalvaardigheid. Met vakdidactiek leer je jouw kennis en vaardigheden overbrengen op leerlingen.

Past de opleiding Leraar Nederlands bij jou?

  • Jij houdt van taal: je leest en schrijft graag.

    Grammatica en spelling zijn voor jou geen probleem.

  • Geduldig leg jij ingewikkelde taal aan anderen uit.

    Of dat nu jongeren of volwassenen zijn of leerlingen die Nederlands als tweede taal leren.

  • Standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

  • Twijfel je nog?

    Misschien is het Oriëntatiejaar Lerarenopleiding iets voor jou

Bekijk ook deze opleidingen

Als je een goede connectie hebt met leerlingen, dan kun je alles met ze bereiken

Laura

Student Lerarenopleiding Nederlands Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Nederlands gekozen?

“Tijdens mijn bijbaan in een leidinggevende functie heb ik ontdekt dat ik het leuk vind om anderen iets te leren. Een carrière in het onderwijs sprak me aan en dus ben ik mezelf specifiek gaan oriënteren op de lerarenopleiding. Op dat moment twijfelde ik nog tussen de Pabo of de opleiding tot Leraar Nederlands. Mijn interesse ligt meer bij de doelgroep van het voortgezet onderwijs, dus die keuze was snel gemaakt. Daarnaast is het goed beheersen van een taal zo waardevol en kun je als leraar daarmee echt het verschil maken.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Tijdens de opleiding heb ik veel problemen gehad met mijn gezondheid, en daardoor de opleiding niet volgens de reguliere route doorlopen. Wel loop ik nog steeds op schema en heb ik al mijn vakken tot nu toe afgerond. Na mijn tweede stage heb ik een baan aangeboden gekregen en daar ben ik stiekem best trots op. Dat voelt toch als een bevestiging dat ik het goed doe. Hoewel ik best wel onzeker kan zijn, heeft deze opleiding mij een boost gegeven om nu echt door te pakken.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Fontys leidt heel breed op. Je kunt je dus oriënteren binnen het VO, maar ook op het MBO. Zo heb ik eerst MBO niveau 3 en 4 mogen draaien. Het tweede jaar heb ik stage gelopen binnen het funderend beroepsonderwijs (MBO niveau 1). Hier heb ik ook les gegeven aan een NT2-klas, oftewel: leerlingen met het Nederlands als tweede taal. Pas daarna ben ik naar het VO gegaan en ook daar geef ik les op verschillende niveaus. Fontys geeft mij de ruimte om zelf te ontdekken hoe het volgen van deze opleiding het beste bij mij past. Dat zorgt ervoor dat je echt je eigen identiteit ontwikkelt.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan een vertrouwensband met leerlingen. Als je een goede connectie hebt met leerlingen, dan kun je alles met ze bereiken. Tijdens een periode van voornamelijk online lessen geven, komt mijn creativiteit nog veel meer naar boven. Daar wil ik in blijven investeren om de lessen voor leerlingen zo interessant mogelijk te maken. Op deze manier hoop ik het verschil te maken in het onderwijs.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“In het begin maakte ik de fout om door iedereen aardig gevonden te willen worden. Daardoor krijg je wel een band met leerlingen, maar gaan ze je meer zien als een vriend(in) in plaats van de leraar en dat is absoluut niet handig. Realiseer je dat er een andere verstandhouding is tussen jou als docent en een leerling, anders kunnen ze je hard kwetsen. Leerlingen hebben een bepaalde gave en voelen meteen als je niet jezelf durft te zijn. Het is dus goed om een zekere afstand tussen jullie te bewaren.”

Ik voel me hier fijn

Lotte

Student Lerarenopleiding Nederlands Sittard

Na het behalen van haar diploma is de 22-jarige Lotte Peltzer begonnen aan de studie gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht. Omdat ze zich niet zo prettig voelde op zo’n grote universiteit en met zo’n brede studie, is ze verder gaan kijken. Ze kwam uit bij de opleiding Leraar Nederlands van Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS). “Na een bezoek aan de open dag in Sittard en mijn deelname aan het proefstuderen, merkte ik dat ik me hier fijn voelde. Dat de school relatief klein is en de docenten je niet als een nummertje zien, spreekt me nog altijd erg aan.”

Lotte leerde bij FLOS twee grote liefdes kennen. Een daarvan is haar passie voor het vak Nederlands, de ander is haar vriend. De 22-jarige studente heeft in de afgelopen drie jaar al veel mooie dingen mogen doen. Haar hoogtepunt is haar laatste stage. “Ik liep van november tot en met januari stage op Curaçao. Ik gaf les op een havo/vwo-school en woonde in een studentenhuis met veertien andere Nederlandse studenten. In mijn vrije tijd genoot ik volop van het eiland, het lekkere weer en het leven daar op Curaçao.”

Persoonlijke ontwikkeling

Als docent is het niet alleen de bedoeling dat je je leerlingen enthousiast maakt voor het vak dat je geeft, maar ook dat je bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het is iets waar Lotte als geen ander over mee kan praten. “Als je voor de klas staat op een middelbare school, geef je les aan een hele diverse groep leerlingen. Iedere leerling is anders en heeft zijn eigen verhaal. Als docent Nederlands zie je de leerlingen twee tot drie keer per week en mag je een beetje bijdragen aan hun weg naar volwassenheid en hun persoonlijke ontwikkeling. Zelf vind ik het heel leuk om bij dit proces betrokken te worden, omdat dit voor veel jonge mensen zo’n belangrijke en bewogen periode is.”

En over persoonlijke ontwikkeling gesproken: in dit proces zit Lotte zelf ook nog volop. “Als leraar in opleiding ben ik vaak bezig met hoe ik overkom voor een groep. Ik leer veel over mezelf.” Als ze vragen heeft, kan Lotte terecht bij haar docentopleiders. Docentopleiders waar ze erg over te spreken is. “Het contact met de leraren is op de FLOS heel goed. Ze zijn bevlogen en creatief. De opleiding is een vrij kleinschalige ten opzichte van andere opleidingen in de buurt. Docenten kennen je bij naam en je kunt altijd bij ze aankloppen.”

Overwinning

Het maken van een studiekeuze is lastig. Het bepaalt immers een groot deel van je toekomst. Hoewel Lotte een paar jaar geleden nooit had kunnen bedenken dat ze ooit voor een klas zou staan, bevalt het leventje als docent haar nu ontzettend goed. Zeker weten of ze de komende veertig jaar voor de klas zal staan, doet ze niet. “Maar dat is niet erg. Deze opleiding heeft me heel veel geleerd en ik ben ontzettend gegroeid in de afgelopen drie jaar. Soms moet je de stap durven nemen en dan kom je er vanzelf wel achter of het bij je past of niet.”

Lotte als docente

“Ik zit inmiddels in mijn derde jaar van de opleiding en ben nog steeds aan het werken aan een antwoord op de vraag wie ik ben als docent. Tijdens mijn stage in de eerste twee jaar heb ik vooral geproefd van het vak en probeerde ik erachter te komen of lesgeven op een middelbare school echt bij mij past. In mijn derde jaar ben ik me meer gaan richten op wie ik ben en wat ik wil uitstralen voor de klas.”

Gouden tip

“Geef jezelf tijdens de opleiding de tijd om erachter te komen wie jij bent als docent en hoe jij op een voor jou prettige manier lesgeeft. Laat je daarbij niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt, maar gun jezelf de tijd om te groeien en jezelf te blijven ontwikkelen.”

Studenten overleggen in zithoek lerarenopleiding Nederlands voltijd
Jouw opleiding

Ontwikkel de vaardigheden om een goede docent Nederlands te worden

Tijdens de Lerarenopleiding Nederlands dompel je je onder in de rijkdom van de Nederlandse taal, literatuur en cultuur. Je ontdekt de wereld van het lesgeven in theorie én in de praktijk. Daarbij is er veel oog voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Jij kent de Nederlandse taal en cultuur straks als geen ander.

    Je leert jouw kennis op een motiverende manier over te brengen op je leerlingen.

  • Je duikt in de Nederlandse literatuur.

    Van de middeleeuwen en de romantiek tot moderne letterkunde en young adult literatuur.

  • Je wordt klaargestoomd voor het onderwijs van de toekomst.

    Met je bevoegdheid mag je lesgeven aan vmbo, onderbouw havo/vwo, mbo en in het volwassenenonderwijs.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit? 

In de opleiding tot leraar Nederlands doe je veel kennis en ervaring op. Tijdens hoor- en werkcolleges, creatieve groepsopdrachten en excursies leer je veel over de Nederlandse taal en cultuur en over lesgeven aan verschillende doelgroepen. Deze kennis pas je toe in je stages.

Student opleiding Leraar Nederlands voor de klas
Jouw toekomst

Jij deelt je talent voor taal

Met je tweedegraadsbevoegdheid voor het vak Nederlands heb je allerlei mogelijkheden in het onderwijs. Je kunt in diverse sectoren voor de klas, maar ook achter de schermen kun je bijdragen aan kwaliteit van (taal)onderwijs. Natuurlijk kun je ook doorstuderen voor je eerstegraadslesbevoegdheid.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Nederlands

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Nederlands

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Nederlands

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Nederlands

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Sittard

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Voor welke locatie je ook kiest, de lerarenopleiding wordt gekenmerkt door een persoonlijke benadering. Bij Opbouw en Campusinformatie krijg je een beeld van de locaties. Sittard is kleinschaliger; Tilburg heeft een grotere campus. Je bent van harte welkom om de sfeer te proeven en te ontdekken welke locatie het beste bij jou past.

Hoeveel docenten Nederlands er precies zijn, dat weten wij niet. Wel kunnen wij zeggen dat er een tekort is aan taaldocenten en ook aan leraren Nederlands. Daarmee zijn jouw baankansen zeer gunstig.

Een docent Nederlands heeft een prima salaris, volgens de salarisschalen van de cao voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Er is een begin- en een eindschaal (LB en LC) die je kunt vinden op de website van de Rijksoverheid. Je wordt ingeschaald op basis van dienstjaren en jouw verantwoordelijkheden. Door je eerstegraads lesbevoegdheid te halen kun je verder doorgroeien.

Met deze lerarenopleiding behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid voor het schoolvak Nederlands. Dat wil zeggen dat je aan de slag kunt in de onderbouw van havo/vwo, in het vmbo, mbo of volwassenenonderwijs. Wil je ook aan de bovenbouw lesgeven? Dan kun je de masteropleiding Leraar Nederlands doen.